Henrik Tikkasen upeista Helsinki-kuvista näyttely

Henrik Tikkasen (1924–84) ura oli merkittävä niin kirjailijana, toimittajana kuin kuvittajanakin. Tikkanen kirjoitti ensin Hufvudstadsbladetiin (1947–1967) ja myöhemmin Helsingin Sanomiin (1967–1984) valtavan määrän kaupunki- ja matkareportaaseja, pakinoita ja aforismeja. Monet teksteistään Tikkanen myös kuvitti itse. Se oli ja on hyvin harvinaista.

Vaikka Tikkanen kirjoitti intohimoisesti niin ulkomaanmatkoistaan kuin saaristostakin, hän oli leimallisesti helsinkiläinen. Hän piirsi tuhatmäärin pääkaupunkia lehtiin ja kirjoihin. Erityisen paljon Tikkanen kuvasi kantakaupunkia koristeellisine taloineen. Vaikka paljon säilyi, Helsinki eli 1960–70-luvuilla jatkuvan muutoksen aikaa. Tikkasen taltioinnit korostivat ajallista perspektiiviä. Hänen viivansa oli sekä tarkka että herkkä. Luonnosmainen tyyli tuntui usein vangitsevan talon sielun, kuin se olisi inhimillinen olio.

Toimittaja-kirjailija Ville Hännisen ja graafikko Ville Tietäväisen kuratoima näyttely palauttaa Tikkasen kuville ajallisen perspektiivin. Viidenkymmenen vuoden takaisten piirrosten herkkyys rinnastuu ajan ankaraan rientoon Vesa Lehtimäen täsmälleen samoista paikoista ottamista valokuvista.

Näyttely esittää perustavia kysymyksiä taiteellisesta esittämisestä ja muutosten luonteesta. Mikä kuvitusten kohdalla on muuttunut, mikä on täysin samaa (tai näyttää siltä)? Millaista valokuvallinen esittäminen on, entä piirroksin kuvaaminen? Miten kaupunkisuunnittelu on viidessäkymmenessä vuodessa kehittynyt?

LUDVIGINKATU 2–4 – HENRIK TIKKASEN HELSINKI
13.11.2024–16.3.2025
Median museo ja arkisto Merkki