Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan Kaapelitehtaalla 25.-27. huhtikuuta 2025. Tapahtuma on vuosien varrella seurannut suomalaisten kahvitottumuksia erilaisten kyselyiden kautta. Kymmenessä vuodessa kahvikulttuurissa on tapahtunut muutoksia.
Suomalaiset ovat pysyneet kahvikansana, ja päivittäin kahvia juovien määrä on pysynyt tasaisesti korkeana. Useimmat juovat 2–4 kuppia päivässä, mutta kahviharrastajien joukossa on myös niitä, jotka nauttivat yli 5 kuppia päivittäin.
“Kyselyjen perusteella yhä useammat ovat alkaneet panostaa kotikahvin laatuun hankkimalla kahvimyllyjä ja erikoisvalmistusvälineitä, mikä viittaa kasvavaan kiinnostukseen tuoreena jauhetun kahvin makuun ja laadukkaampaan kahvinkulutukseen”, kertoo yksi tapahtuman perustajista Maija Kestilä.
Suosituimmat kahvityypit ja valmistustavat
Suodatinkahvi on yhä suosituin tapa nauttia kahvia. Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi on suomalaisten kestosuosikki. Kahvifestivaaleilla on valittu vuoden suodatinkahvi vuodesta 2017 ja pienpaahtimot sekä kuluttajat suosivat yhä enemmän vaaleapaahtoisia, hedelmäisiä ja hapokkaita kahveja. Kolumbia ja Etiopia ovat kahvin alkuperämaina vakiinnuttaneet asemansa.
– Kahvinkeittimen rinnalle on tullut vaihtoehtoisia manuaalisia valmistusmenetelmiä suodatinkahville, kuten Aeropress, Chemex ja V60.
– Espresso-pohjaiset juomat (latte, cappuccino, flat white) ovat erityisesti nuorten suosiossa.
– Kylmäuutettu kahvi (cold brew) ja nitrokahvi ovat kasvaneet trendinä vuodesta 2019 lähtien ja pysyneet suosittuina.
– Kasviperäiset maidot, kuten kaura- ja soijamaito, ovat yhä yleisempiä kahvinjuojien keskuudessa.
– Laadukkaan suodatinkahvin arvostus on kasvanut, ja kotioloissa haetaan entistä parempia makuelämyksiä.
Kahvilakäyttäytyminen ja kahvikulttuurin kehitys
Kahvilakulttuuri on muuttunut enemmän elämysten ja sosiaalisen kanssakäymisen keskukseksi, jossa tarjolla on entistä enemmän erikoiskahveja ja laatujuomia.
– Pienpaahtimoiden ja erikoiskahvien suosio on kasvanut huomattavasti viime vuosina.
– Koronavuodet vaikuttivat kahvilakulttuuriin: ihmiset alkoivat panostaa entistä enemmän kotona valmistettuun kahviin ja uusien laitteiden ja valmistustapojen kokeiluun.
– Pienpaahtimoiden tärkeys on noussut vuosien varrella, kun kuluttajat ovat alkaneet tietoisemmin tukea kotimaisia kahvitoimijoita ja suosia paikallista paahtamista.
– Suomessa on noin 50 pienpaahtimoa.
Muuttuvat trendit ja kiinnostuksen kohteet
Ekologisuus ja vastuullisuus ovat nousseet merkittäviksi tekijöiksi kuluttajien kahvivalinnoissa.
– Yhä useampi haluaa tietää kahvinsa alkuperästä ja valitsee vastuullisesti tuotettuja kahveja. Monet kahvifestivaaleille osallistujat ovat ilmaisseet kiinnostusta vastuullisempiin kahveihin, reilun kaupan ja luomukahvien kysyntä on kasvanut.
– Paahtimot ovat lisänneet tuotevalikoimaansa uudistavia ja innovatiivisia käsittelymenetelmiä, kuten anaerobinen fermentointi.
– Kasvipohjaisten maidonkorvikkeiden suosio jatkaa kasvuaan ja on nyt valtavirtaa, erityisesti kauramaito on monien vakiovalinta.
Muutokset vuosien varrella
2015–2017: Suodatinkahvi dominoi, erikoiskahvien ja pienpaahtimoiden suosio alkoi kasvaa. Cold brew alkoi tulla markkinoille.
2018–2019: Kasvipohjaisten maitovaihtoehtojen suosio kasvoi, pienpaahtimot ja vastuullisesti tuotetut kahvit alkoivat kiinnostaa enemmän.
2020-2022: Koronapandemia muutti kahvin kulutusta: kotibaristojen määrä kasvoi, pienpaahtimoiden tukeminen yleistyi ja erikoiskahvien kulutus siirtyi enemmän kotiympäristöön.
2023–2024: Kahviharrastaminen on vahvistunut entisestään. Kahvinjuonti nähdään osana kokemuksellista nautintoa, ja kuluttajat haluavat panostaa laatuun, vastuullisuuteen, valmistusmenetelmiin ja elämyksellisyyteen. Kahvilakulttuuri on vahvistunut, ja kahvinjuonnista on tullut enemmän sosiaalinen ja elämyksellinen tapahtuma.
“Kahvitottumuksemme ovat muuttuneet monipuolisemmiksi ja laadukkaammiksi. Suodatinkahvi on yhä ykkönen, samaan aikaan vastuulliset valinnat ja pienpaahtimot ovat kasvattaneet suosiotaan. Kahvin alkuperä kiinnostaa yhä useampaa ja se, miten kahvista saa paremman makuista. Panostetaan laatuun määrän sijaan”, kuvailee Kestilä.
“Kahvin hinnan nousu vaikuttaa varmasti myös siihen, että kahvia valmistetaan juuri se määrä mitä juodaan, eikä sitä valmisteta liikaa tai esimerkiksi heitetä viemäriin”, Kestilä lisää.
Helsinki Coffee Festival Kaapelitehtaalla 25.-27. huhtikuuta 2025
Lähde: Helsinki Coffee Festival